Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След като в национален ефир Асен Василев

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След като в национален ефир Асен Василев
Коментари Харесай

Служебно правителство звучи като по-малкото зло пред угрозата Кирил Петков и компания да продължат да вилнеят в българската политика

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

След като в народен ефир Асен Василев си разреши да назова Мария Габриел " най-новото и най-красивото лице на мафията в България ", а случилото се от последните дни дефинира като „ селски тарикатлъци ”; откакто Кирил Петков патетично съобщи, че му е жалост за нея, а пък от Бойко Борисов го е срам; откакто министър председателят в оставка Николай Денков съобщи, че отхвърля да взе участие в този състав на държавно управление и го последваха и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ, всеки рационален човек, стартира да се пита какво по дяволите, правеха ПП/ДБ на всички срещи досега. Всъщност стартира да се пита, напълно резонно, какво изобщо вършат в политиката ни? 

Според Христо Иванов пък, диалозите били взривени и на последната намира се разделили с  Габриел и с преговорния екип без ясно единодушие, нямали и подписано съглашение. Думите му оспорва обаче ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който беше безапелационен, че текстът е писан персонално с Кирил Петков и е координиран с ГЕРБ.

Не били чули, не били видели, не били разбрали. Как по този начин не знаели проектосъстава на кабинета, като чудесно знаят, че следва ротация, водят договаряния и посочените лица – измежду които и много от тяхната коалиция, са обсъждани за министри. Опитите им да изкарат, че надали не ГЕРБ и Габриел – в частност - са извадили от задните си джобове напълно нови имена, евентуално могат да минат само пред най-твърдия им електорат от заблудени и неразсъждаващи рационално поддръжници. А реакциите им от последните дни, евентуално биха заинтересували някой психиатър.

Споменавайки психиатър, подозренията, че несъмнено на ПП/ДБ им е необходим подобен, приказва и изнесената информация от Борисов, че на една от срещите им Кирил Петков счупил стъклено шише в припадък на яд. Ние чудесно знаем, че Петков от дълго време има афинитет към чаши – преди две години във Версай, на публична среща на евролидерите, той се разноски в двореца с чаша в ръка. Това се видя от фотография, оповестена от Урлуса фон дер Лайен в обществените мрежи. Явно към този момент Петков избира да чупи чашите...

Между другото, като стана дума за Мария Габриел, още когато преговорният екип, формиран от нея, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петрова се появи на сцената, избълваното против тях от страна на всякакви (анал)изатори, мислители, апологети и елементарни последователи на ПП/ДБ, би могло да заблуди някой за пръв път попадащ на каквато и да е информация за протичащото се в българската политика, че четирите са спуснати отнякъде, без да имат каквато и да е визия какво приказват и какво вършат. Такива са внушенията, които от няколко дни интензивно и напълно целеустремено се вършат в това число от присъдружни до Петков/Василев/Иванов публицисти и медии. Нещо повече, някои от обслужващите тримата, даже си разрешават да насочат грозни думи към четирите дами, приписвайки им всевъзможни грехове и недостатъци, поради които са се озовали в ГЕРБ. Нецензурните прилагателни, с които ги назовават, ще ги спестя, само че те демонстрират както немощието на цялата клика към ПП/ДБ, по този начин и неналичието им на обикновено образование, което очевидно не са получили в първите си седем години.

В някаква степен се повтаря и обстановката от месеците преди април, май предходната година, когато водачите на ПП/ДБ непрекъснато поставяха ултиматуми кой и какво е задължен да направи, защо са длъжни първите от изборите ГЕРБ, кой би трябвало да си върви... Тогава множеството от въпросните безкрайно обикаляха студиата, с цел да изясняват, че Бойко Борисов е първият, който би трябвало да се отдръпна. Един от най-активните беше водачът на ДСБ Атанас Атанасов, който пък през последните дни неведнъж изиска Борисов да се намесил в протичащото се. Това е същият мон женерал, съгласно който, още веднъж предходната година, ГЕРБ не знаели какво да вършат с първия мандат, само че те (ПП/ДБ) били подготвени да оказват помощ на Борисов да излезе от политиката. Шизофрения...

Истината е, че ПП/ДБ не знаят какво желаят. Е, несъмнено, в случай че има по какъв начин Борисов и ГЕРБ вълшебен да изчезнат, би било идеално за тях. Макар и тогава това не им подсигурява нищо – нито хората, гласуващи за тях, ще се усилят, нито Кирил Петков ще стартира да разсъждава или най-малко да приказва разбираемо, нито могат да ръководят страна.

Още първоначално, когато това държавно управление беше гласувано в Народното събрание, беше ясно, че трудностите и проблемите пред него ще са повече в сравнение с по всяко време било. Беше изцяло ясно и че има сериозна заплаха ПП/ДБ да не спазят така наречен джентълменско съглашение, съгласно което след 9 месеца Денков трябваше да си подаде оставката, с цел да бъде определена Мария Габриел и надлежно препоръчаният от нея кабинет. Още в самото начало се видя и че Асен Василев – тази извънредно одиозна фигура, ще има съществена роля – както в протичащото се тогава, по този начин и в това в този момент.

Че ПП/ДБ неведнъж погазиха както обещанията към гласоподавателите си, по този начин и обещанията към сътрудниците си непредпазливо в държавното управление, а точно ГЕРБ, не е вест, беше и изцяло предстоящо. За тях правила няма, има единствено ползи. Разбира се, в името на някои цели – нуждата от незабавно приемане на бюджет, реализация на интернационалните цели, излизането зоната на въздействие на президента, множеството рационални рецензии, които идваха и от страна на някои съществени лица и членове на ГЕРБ бяха притъпени, а Бойко Борисов преглътна държанието на Петков, Василев и впрочем, в това число и противозаконния арест против него

Но стигнахме до миг, в който опитите да бъде избавено това държавно управление, изключително когато от едната страна доминират детските персонажи, към този момент е еднакво на по-големи проблеми, които водят и до неуспех на политиците в България, до изцяло принизяване на парламентаризма, на системата - такава, каквато я познаваме.

Опасенията, че при нови избори президентът още веднъж ще поеме надзор върху основни министерства и изобщо върху страната са резонни, само че на този стадий, евентуално е по-правилно да се поеме този риск, с вярата че новият избор по-категорично ще покаже настройките на хората и те ще гласоподават доста по-разумно, в сравнение с страната да продължи да се лашка като нещастник, попаднал инцидентно в дребна лодка посред бурното море.

 

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР